Pieni tulitikkutyttö

Mäntsälän Hirvihaarassa, Hirvihaarankosken kupeessa Mustijoen rannalla sijaitsee vanhan tulitikkutehtaan rauniot. Tehdas on palanut useaan otteeseen, viimeksi vuonna 2015, ja ollut pois käytöstä vuosikymmeniä, mutta rauniot ovat upeat.

Paikalle on useaan otteeseen suunniteltu mm. asuntoja, mutta sitä saanemme edelleen odottaa!

Tehtailija Nils Ranius anoi 1872 senaatilta lupaa rakentaa Hirvihaaraan fosforitulitikkuja valmistavaa tulitikkutehdasta. Ensimmäinen lupa-anomus evättiin, mutta vuonna 1873 senaatti myöntyi toimilupaan vaikka kunta oli luvanmyöntämistä vastaan. Tulitikkujen tuotanto alkoi vaatimattomassa hirsirakennuksessa osaamisella, jonka Ranius oli hankkinut Ruotsin tulitikkuteollisuuden palveluksessa.

Vuonna 1918 tulitikkutehdas paloi ja se rakennettiin uudelleen. Tiilistä uudisrakennusta alettiin rakentaa vastarannalle vuonna 1922. Tehtaan valmistumisvaiheessa tapahtui vuonna 1925 onnettomuus, jossa sen hetken omistaja Herman Holmberg jäi asennettavan tikkujen kuivausrummun alle ja kuoli lopulta saamiinsa vammoihin. Valmistussuunnitelma, koneiden asennuskaava, tulitikkujen nuppi- ja raapaisupintareseptit olivat vain hänen tiedossaan eikä uutta jatkajaa ollut helppoa löytää.

Mäntsälän Tulitikkutehdas Oy toimi vuoteen 1929, jolloin Herman Holmbergin leski myi tehtaan pitkän tulitikkutaistelun jälkeen ruotsalaiselle Kreugerin tulitikkutrustille. Tapansa mukaan Kreuger lopetti ostamansa tulitikkutehtaat ja romutti niiden tuotantokoneet käyttökelvottomiksi. Tällä tavoin hän voimisti valta-asemiaan tulitikkujen suurtuottajana.

Historiateksti lainattu täältä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s