Hormonikierukan asennus – voihan #%$£<¥}*

Viime viikon keskiviikkona sain kuulla, että olen reilut 4 vuotta hitaasti tappanut itseäni Yaz-pillereillä, joita ei suositella migreenin kanssa eikä missään nimessä aurallisen migreenin kanssa. Syynä tähän on, että Yazit saattavat aiheuttaa tukoksia ja nuorillakin on näiden myötä todettu aivoinfarkteja. Pillerissähän ei itsessään ole vikaa, vaan pillerin ja migreenitaustan yhdistämisessä.

Miksi söin niitä silti vuosia? No koska kukaan lääketieteen ammattilainen ei ikinä kysynyt migreenitaustastani ja itse en lukenut tuoteselostetta. Shame on me.

Yllämainittua lukuunottamatta mulla ei ole Yazien kanssa ollut mitään ongelmaa. Yazia ennen mulla oli kapseli (Jadelle), joka sopi mulle aivan erinomaisesti – sitä ennen söin Yasmineita. Kapselin poiston jälkeen Yasminet vaihtuivat Yaziin mun tyhjän pään vuoksi – Yaz kun on siitä kätevä pilleri, että levystä löytyy eri väriset pillerit myös ”tyhjille” päiville. Jos kuukautisia haluaa Yazien kanssa siirtää, jätetään valkoiset pillerit syömättä ja aloitetaan uusi levy pinkeistä pillereistä heti vanhojen pinkkien perään. Sama homma siis kuin tavallisilla pillereillä, tyhjät päivät korvataan vaan tyhjillä pillereillä.


Yazit jäivät käskystä kuin seinään siten viime keskiviikkona lääkärikäynnin jälkeen. Samaan syssyyn soitin Mäntsälän hyvinvointineuvolaan (hieno nimi ehkäisy/perhesuunnitteluneuvolalle). Sairaanhoitaja palveli mua puhelimessa erinomaisesti ja puhelun aikana päädyttiin siihen, että hormonikierukka voisi olla hyvä ratkaisu mulle, ehkäisykapseli kun ei aikoinaan oikein sopinut. Sain ajan heti tälle päivälle ja resepti kierukkaan meni puhelun kautta apteekkiin, josta torstaina kierukan hain.

Apteekin tätiä hieman nauratti kun näin käsivarren kokosen paketin. Onneksi paketin takapuolella oli myös kuva kierukasta luonnollisessa koossa.

Hoitaja antoi puhelimessa hyvät ohjeet – kunnon särkylääkkeet kotona tuntia ennen operaatiota, loppupäivä rennosti jos mahdollista.

Ennen asennusta pitää olla papa-kokeen kunnossa ja raskaustestin tehtynä. Itsellä papa oli vuoden takaa ja puhdas ja raskaustesti näytti toki nollaa.

Otin ennen menoa puolikkaan Panacodin, puolikkaan Pamin ja grammasen Paratabsin. Loppupäivä kannattaa kuulemma vielä ottaa särkylääkkeitä tasaisesti jälkikipuihin.


Itse asennusoperaatio kaikkineen kesti viitisen minuuttia. Lääkäri ensin teki sisäpuolisen tutkimuksen. Tämän jälkeen mitattiin paikka kierukan asennukseen (tässä vaiheessa tuntui eka kova kipu, nipistys, joka tuntui tosi kovalta kuukautiskipukrampilta). Sitten itse asennus, joka aiheutti muutaman samanlaisen impulssikivun, jotka hetkellisesti tuntuivat sietämättömän kovilta, mutta kädet ristissä vatsan päällä ja rauhallinen hengittely auttoivat kestämään.

Tiivistettynä asennus on paljon kipua lyhyessä ajassa. Asennuksen jälkeen minulla aluksi tuntui kuin alapää haluaisi oksentaa enkä pystynyt seistä tai istua kunnolla. Makuulla ollessa olo alkoi vähitellen helpottua ja kipu tasoittui kovan kuukautiskivun tasolle. Nyt vielä kun muistaisi hengittää normaalisti.

Itse menin asennukseen parin kilsan matkan omalla autolla. Takaisinkin PYSTYIN ajaa, mutta en kyllä ollut kuskina parhaimmillaan, eli jos saa vaikka kaverin kuskiksi niin suosittelen, istuminen ja töyssyt kun eivät turhan kivoilta tuntuneet.

Satunnaisia vuotoja voi tulla kuulemma ensimmäisen vuoden ajan, sitten useimmilla jää vuodot kokonaan pois. Mirenalla kestoaika on viidestä seitsemään vuoteen, useimmilla lähempänä seitsemää. Jos vuodot jäävät pois ja alkavat myöhemmin uudestaan, tarkoittaa se sitä, että kierukan teho saattaa alkaa heiketä. Tehoa pystyy kokein tutkimaan, minulla ensimmäinen kontrolli on 5 vuoden päästä, ellei mitään poikkeuksellista tapahdu.

Hintaa tällä Bayerin Mirena-kierukalla oli Mäntsälän apteekissa 155,41 euroa ja päälle sitten asennus kunnallisella, jonka veikkaan olevan viiden kympin pintaa. Vahvistan sen hinnan vielä laskun saatuani.

Jos ajatellaan sillä minimikestollakin – 5 vuodella – niin hintaa tulee n. 2,5 e kuukaudessa. Aika paljon vähemmän kuin pillereistä. Ja ilman unohteluriskiä!

Edit 1: 3 h asennuksesta pahimmat krampit hellittivät ja kipu vaihtui tasaiseen vatsakipuun. Asennuksesta asti on kokoajan tuntunut kuin olisi vessahätä. Sellainen fiilis kuin olisi pidätellyt vessassakäyntiä liian pitkään. 😛 jännää.

Edit 2: reilut 4 h asennuksesta vatsakipu on tuntuvaa, mutta vähäistä. Vessassakäydessä, ja kokoajan muutenkin, tuntuu kuin olis mestoilla oli huonosti laitettu tampooni. Erikoista epämukavuutta siis aistittavissa. Ei kuitenkaan satu, ainakaan pahasti.

Edit 3: iltaa kohden kipu haihtui ja muuttui pelkästään epämukavuudeksi. Aamulla ikävät tuntemukset olivat poissa. 🙂 Tuntuu, että tästä selvittiin voittajana!

Edit 4: viikkoa myöhemmin tilanne on mitä parhain – oudot tuntemukset loppuivat jo ensimmäiseen iltaan ja pillereiden aiheuttama vuosikausien turvotus on alkanut laskea. Aijai!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s