Pilvisen perjantaipäivän Porvoo

Viime perjantaina sain viettää hieman erilaista työpäivää. Aloitin aamuni etäilemällä kotona Mäntsälässä, sitten klo 12 hurautin mun ihanalla autollani hurjat 45 km lounaalle (mun tapauksessa aamiaiselle) Porvoon Sinneen, josta jatkoin klo 13 – 16:30 opastetulle Porvoon Vanhankaupungin kierrokselle.

Oon kuullut Porvoon Sinnestä älyttömästi hyvää siitä asti kun k.o. rafla avattiin. Yksi kollegani on porvoolainen ja on siten kestittänyt itseään ja kavereitaan Sinnessä useamman kerran. Sinnen sivukonttorihan ehti putkuttaa Stadissakin pari vuotta, kunnes muuttui ravintola Smygiksi. Eeeniveis, itselläni ei oo liikaa asiaa ollut Porvooseen, vaikka mua ja Porvoota erottaakin vain yksi pitkä suora tie ja n. 40 minuutin ajomatka, joten Sinne (ja koko Taidetehdas!) on jäänyt mulle konseptina täysin vieraaksi.

Meitä oli lounastamassa vajaa satakunta suuta, joten Sinne oli varattu meille yksityistilaisuutta varten ja lounasmenu oli tilattu toki ennakkoon. Olisin veikannut, että näin ison massan lounasruokinta toteutuu buffettina, mutta ei Sinnessä: koko kolmen ruokalajin lounas toteutettiin pöytiintarjoiltuna. Ihailtavan kunnianhimoinen, mutta myös erittäin toimivasti järjestetty ratkaisu Sinneltä.

Raikkaat alkusalaatit olivat pöydässä odottamassa meitä kun ravintolaan saavuimme. Pian salaatit saivat seurakseen kahta erilaista leipää, joista vaalea oli vielä lämmintä – aijai. Salaatin etikkainen kastike oli parhaita salaatinkastikkeita mitä oon elämässäni syönyt ja herätti vuolaita kehuja vielä koko pitkän iltapäivänkin.

Pääruoan jauhelihapihvi oli tehty karitsasta ja tarjoiltiin mediumina. Kaverina puikulasosetta, marinoituja herneitä ja kovin persoonallinen kastike. Itse olen suolahullu, mutta pihvi oli jopa mulle liian suolainen – vastaavaa en kuullut muualta, joten vika taisi olla vaan mun kohdassa jauhelihamassaa.

Jälkkäriksi oli pikkainen pistaasikakkupala, oikein sopiva saattamaan lounas päätökseen. Hieman ihmettelyä herätti se, että lounaaseen ei automaattisesti kuulunut kahvi (jota emme siten olleet tajunneet ennakkoon tilata), mutta onneksi pöytäseurueeni herrasmiehet tarjosivat minulle tuplaespresson, jotta jaksoin suunnata kohti bussia ja Vanhaa kaupunkia.

Bussilla Taidetehtaalta Vanhaan kaupunkiin? Miksei! Superlyhyellä bussimatkalla erinomainen Porvoo-oppaamme Jenny Törnroos selosti meille hieman Porvoon historiaa ja mitä tuleva kierroksemme pitää sisällään. Tässä muutaman minuutin bussimatkalla opin mm. että Runebergit on haudattu Porvoon hautausmaalle samaan hautaan, mutta kivessä lukee vain herran tiedot etupuolella, takapuolelta löytyy rouvan nimikirjaimet, kun niitä ei ollut aikoinaan suotavaa suurmiehen kiveen etupuolelle kirjoitella.

Käppäilyllä kierreltiin Vanhaa kaupunkia ristiin rastiin ja piipahdettiin kirkossakin. Lisäksi tutustuimme ajan kanssa Holmin taloon sekä viereiseen vanhaan Raatihuoneeseen.

Kävelyn päätteeksi oli shoppailuaikaa ennen tapaamista Tee- ja kahvihuone Helmessä. Itse käytin shoppailuaikana Välikadun Brunbergilla (kriisisuklaata!) sekä ihanassa lelukauppa Riimikossa.

2017-03-31 15.08.55

Helmen yläkerrassa meitä odotti upeat juustokakut herukkakastikkeen kera sekä erinomaista kahvia ja haudutettua teetä. Komia kruunaus ihanalle päivälle. Helmeä googlaillessani huomasin, että kahvila on suosittu hääjuhlien pitopaikka ja kahvilan yläkerrasta löytyy myös yksi majoitushuone esim. hääparin yöpaikaksi. Aika leneheetiä!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s